Vuur

image/svg+xml

Use

De aanwezigheid van vuur is troostend en opwindend tegelijk. Het brengt warmte, en laat je toe makkelijk afzondering en mystiek te creëren. We gaan niet in detail treden noch esoterisch doen, maar vuur symboliseert vernietiging en vernieuwing. Voor nachtelijke activiteiten is het ook een bron van verlichting. We stellen kampvuren voor, het gebruik van fakkels of het maken van zweethutten.

Zweethut

De zweethut is een rituele ceremonie van fysieke en spirituele zuivering. Je kan er makkelijk één maken in de natuur of in je tuin. Er wordt verteld dat transpiratie helpt om gifstoffen en ziekten te verdrijven. Het kalmeert ook de geest en helpt het geweten opnieuw in contact te komen met meer spirituele werkelijkheden. Interessant is de combinatie van de elementen vuur, water en aarde.Maar wat heeft dat nu in godsnaam met futurologie te maken?! De sensaties,soms behoorlijk krachtig, kunnen worden gemobiliseerd om bepaalde activiteiten te intensifieren. Compatibel met het Aanrooepen van voorouders (p. ), Intergenerationeel gesprek (p. ), Mentale projecties (p. ), enz. Of gewoon om vreugde te brengen in het leven van de groep.

Hoe maak je een zweethut?

Kies een voldoende grote ruimte, buiten, waar je een vuur kan maken om de stenen te verwarmen. Traditioneel worden boomtakken gesneden en worden vellen of dekens aan de structuur gehangen, enzovoort. Je kan je ook tevredenstellen met een canvas-tent zonder vloer, groot genoeg voor het aantal mensen dat tijdens de ceremonie wordt verwacht.

Voordat je de tent opzet, moet je in het midden van het oppervlak een gat graven voor de witgloeiende stenen. Op de bodem van dit gat leg je salie en ceder die, wanneer ze worden verwarmd, een geurige rook afgeven die bevorderlijk is voor meditatie. Niet ver van de tent verwarmt de vuurwachter de stenen, terwijl de anderen de tent opzetten. Als alles klaar is, nodigt de ceremoniemeester de deelnemers uit om één voor één de tent in te gaan en op de grond te gaan zitten. Deze operatie wordt geruisloos uitgevoerd. Als iedereen zit, arriveert de vuurwachter met de witgloeiende stenen. Hij plaatst ze in het met gras omzoomde gat. De rook en de geur van planten en hete stenen zijn tastbaar. Dit is het moment om stoom te produceren, wat de ceremoniemeester doet door water op de stenen te gooien. Damp en omgevingstemperatuur stijgen. Het is best verrassend, want de hitte en de stoom komen heel plots op. De ceremoniemeester bepaalt de duur van het ritueel.

Een paar regels

De ceremoniemeester is verantwoordelijk voor de veiligheid. De vuurwachter ook. Hij zorgt voor het vuur, brengt de stenen en alle accessoires die nodig zijn voor het ritueel.

Drugs en alcohol worden afgeraden voor, tijdens en na het ritueel.

Fakkels

Neem vrij dikke takken. Verscheur oude witte katoenen lakens om de dampen van inkt en kleurstoffen te vermijden. Wikkel het uiteinde van de takken in de stof en zorg ervoor dat er een klein stukje uitsteekt dat als lont zal dienen. Draai alles heel strak vast en rol daarover de draad, die je afknipt met de snoeischaar. Smelt daarna blokken of schijven paraffine in de pan en als de paraffine helemaal vloeibaar is, laat je de uiteindes van de fakkel weken (het vuur is geblust) tot de vloeistof is opgenomen. Laat ze vervolgens drogen. Wees voorzichtig, lopende paraffine kan vlekken en brandwonden veroorzaken.