Wandelend werelden uitvinden

image/svg+xml

Use

Handig om verbeelding te stimuleren, reliëf te creëeren, de tongen los te maken, fantasieën op te peppen, verwikkelingen te creëren, ideeën te kanaliseren of te doen imploderen. (Vooral als er in een vorige oefening al een ruwe schets of blauwdruk van een mogelijke wereld of toekomst getekend werd.)

Protocol

Je hebt één kernvraag goed geformuleerd, en dankzij de axiale methode Scenario building (p. ) heb je nu vier embryo's van werelden ter beschikking. Je kiest er één uit en gaat in kleinere groepjes wandelen. Groepjes van drie of vier zijn ideaal.

Tijdens de wandeling doe je gewoon alsof je vanaf nu deze wereld bezoekt. Al snel zal je signalen oppikken. Die zijn meer of minder interessant, maar altijd goeie bouwstenen voor het verder uitwerken van ideeën. Deel je indrukken met je collega’s.

Als je de stad of het dorp waar je je bevindt goed kent, ga dan direct ronddwalen in een landschap dat voor jou de wereld in kwestie oproept. Zelfs als je er niet in slaagt jezelf te overtuigen dat je die wereld bezoekt, zal het op zijn minst inspirerend zijn. Soms triggert een schijnbaar onbeduidend of totaal abstract detail een idee.

Als je het je kan veroorloven, spring dan van de ene voet op de andere. Wees compleet letterlijk. Wees compleet impressionistisch. Het belangrijkste is dat het verhaal vordert, via observatie en het delen van sensaties met de andere deelnemers. Soms zal je natuurlijk eender wat zeggen, maar de groep kan altijd alles redden. Maak een audio-opname van wat je zegt, of maak aantekeningen.

Laat je bij je terugkeer interviewen aan de hand van het spel Interstellaire verkenners (p. ). Of breng op een andere manier verslag uit aan de andere groepen wandelaars.

Variant

We vragen ons af of we niet hetzelfde resultaat kunnen bereiken door een inspirerende en geïnspireerde playlist op te stellen, vertrekkende van de blauwdruk van een wereld. In dat geval houden we een black-out-sessie, gaan we in het donker zitten (of liggen) luisteren. We doen alsof hetgeen we horen uit onze ingebeelde wereld afkomstig is. Af en toe stoppen we de muziek en trekken we conclusies over waar we samen naar geluisterd hebben.

Nu goed, we hebben het nooit geprobeerd, maar de keuze van akoestische of elektronische instrumenten, vocale expressie, genre of productie kunnen overtuigende bakens zijn.

Testimonies

Met Yvonne Harder van de Zwitserse tak experimentele futurologie hebben we deze activiteit vaak beoefend. Soms slaat de discussie opnieuw aan dankzij een detail waarop we tijdens de wandeling botsen. Het komt ook voor dat het landschap minder dominant wordt, en dat wandelen en praten het zelfstandig overnemen. In open lucht rondstappen laat ongetwijfeld gedachtenstromen vrij. Stappen zal dan op liggen lijken.

Anna Cz.

Credits

Deze oefening werd bedacht, getest en gedeeld door Anna Cz., Mathilde M. en Sarah M. tijdens een residentie van Futurology of Cooperation in Jurmala, Litouwen in september 2021.