P(ersoon) tot P(ersoon) etnografie

image/svg+xml

Use

Deze activiteit is wonderbaarlijk voor het putten van (empirische) kennis uit diepe persoonlijke ervaringen. Ze kan een groep ook helpen om elkaar beter te leren kennen. Het is een doorgaans gewaardeerde ervaring waarin luisteren, geheugen en empathie centraal staan. Ze helpt ook om meerdere facetten van een onderwerp te onthullen.

Protocol

Stap 0

Verdeel de groep in duo's.

Stap 1

Iedereen overloopt de vraag of de onderwerpen (niet te veel en makkelijk te onthouden) die voorbereid werden. Iedereen heeft 5 minuten de tijd om een anekdote te bedenken die gebaseerd is op een episode uit hun leven, een moment waarop ze iets hebben beleefd of meegemaakt hebben dat volgens hen verband houdt met het onderwerp of de vraag.

Stap 2

Elke persoon van het duo heeft 10 minuten de tijd om hun verhaal te vertellen – zo gedetailleerd en duidelijk mogelijk. De ander onderbreekt niet, kan inpikken met vragen ter verduidelijking, of ondersteunen, en maakt indien nodig aantekeningen.

Stap 3

Geef elk verhaal een titel.

Stap 4

We verzamelen in groepen van 8 of 10, blijven bij onze 'partner' en elke persoon in de cirkel vertelt het verhaal dat aan hen werd doorgegeven: we vertellen het zo goed mogelijk en proberen zo trouw mogelijk te blijven aan het oorsprinkelijke verhaal. Sleutelwoorden kunnen genoteerd worden op het grote A3-blad dat in de cirkel wordt gedeeld, plus enkele zaken, ideeën of formuleringendie per persoon opvallen. Voorbeeld: een souvenir van gulzigheid.

Testimonies

Nadat we met een veerboot de Oostzee waren overgestoken, brak er een heftige crisis uit in onze groep experimentele futurologen.

Adva had op dat moment het gevoel dat we elkaar niet goed genoeg kenden, en nooit de tijd hadden genomen om onze persoonlijke ervaringen rond de notie van tijd uit te wisselen: hoe we tijd waarnemen, opschorten, uitrekken. We hebben allemaal verhalen verteld. Verhalen over leven, dood, relaties, landschappen – en we hebben ons begrip van tijd verbeterd door onze oren wijd te openen voor opzienbarende individuele avonturen. En voor minstens één persoon in de groep was de zelfperceptie definitief veranderd. Meerdere vliegen in één klap.

Anna Cz.

Credits

Deze oefening werd doorgegeven aan Adva Z. in School of Love door Elli Vassalou. Adva deed wat kleine aanpassingen en deelde ze met andere leden van het Futurology of Cooperation-team in Jurmala, Letland, 2021, op het Homo Novus festival.