Welkom in onze Grimoire
Een Grimoire is een boek met magische spreuken en recepten.
De spreuken in deze Grimoire nemen de vorm aan van praktische tools, technieken, oefeningen en spelstructuren. Ze kunnen worden gebruikt en getest in het echte leven, door iedereen of elke groep die geïnteresseerd is in het experimenteren met tijdreizen in collectieve processen. Het doel van deze Grimoire is dat hij gebruikt wordt. We deden ons best de tutorials zo toegankelijk en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, onze missionaire roeping indachtig om de praktijk en de deugden van tijdreizen en worlding te verspreiden onder alle lagen van de samenleving.
We lijsten enkele praktische tips en trucs op in Hoe deze Grimoire gebruiken.
Futurologie, Futures Studies of Strategic Foresight is een ambacht ergens tussen kunst en wetenschap in, dat zich probeert voor te stellen hoe huidige trends zich kunnen ontwikkelen tot mogelijke toekomsten. Omdat deze ambacht vaak in de verborgen achterkamertjes van bedrijfs- of politieke kantoren wordt beoefend, wilden we de instrumenten ervan democratiseren en omvormen tot een muterende vorm van samenwerking en tijdreizen binnen ieders bereik. We mengden ze met het beste van collectieve intelligentie, poëtisch schrijven, somatische praktijken of een vleugje occulte wetenschap. We hackten, remixten en prototypeerden nieuwe methoden van open-source futurologie. We bedachten spelletjes, oefeningen en instrumenten die gebruikt kunnen worden om zich collectief mogelijke toekomsten voor te stellen, om die toekomsten verder te ontwikkelen en uit te werken, en om ze te bezoeken. We zijn ervan overtuigd dat deze werelden en toekomsten ons iets te leren hebben, en ons gedrag en levensstijl in het heden kunnen beïnvloeden. Bij de beoefening van deze vorm van open-source futurologie ontstaat een immersieve kunstvorm, ergens op de grens van groepsperformance en experimentele consultancy. We hopen dat u ervan geniet.
Futurology of cooperation
De instrumenten en uitvindingen die hier gearchiveerd zijn werden ontdekt en ontwikkeld tijdens het onderzoeksproject Futurology of Cooperation. Ze werden verzameld en neergepend door de veelheid aan stemmen in ons onderzoeksteam. We omarmden die veelheid, in plaats van ze te uniformiseren.
Omdat onze woorden gaandeweg met elkaar vervlochten raakten, konden we soms zelf niet meer achterhalen wie wat schreef. Toch probeerden we auteurs te vermelden. We deden ook ons best uit te leggen waar deze activiteiten vandaan kwamen en wie ze in welke context aan ons doorgaf. De credits geven aanwijzingen over hoe deze smakelijke kennis werd verspreid. Ze kunnen ook gezien worden als dankwoorden waarmee de ijverige scholieren onder u hun eigen onderzoek verder kunnen verdiepen.
De stemmen die in deze publicatie rondspoken: Anna Czapski, Diederik Peeters, Hans Bryssinck, Adva Zakai, Heike Langsdorf, Sarah Magnan, Pierre Huyghebaert, Mathilde Maillard, Rasa Alksnyte, Anna Rispoli, Marine Thévenet.
U kan meer lezen over het onderzoeksproject in dit en dit artikel. En als u meer wilt weten over 'the art of futuring', check dan de uitstekende introductie door Maja Kuzmanovic die u hier kunt lezen.
Deze Grimoire is een levend archief van bestaande hulpmiddelen en nieuwe uitvindingen. Gevoed door onze eigen tests en ervaringen blijven we verschuiven, aanpassen en items toevoegen. Een eerste proto-versie van deze website werd gelanceerd op 1 april 2022, een tweede ergens in december 2022, en we zullen blijven kneden, hervormen en transformeren tot het einde der tijden. Behalve deze website publiceerden we ook een werkboek op zakformaat van deze Grimoire. Momenteel onderzoeken we nog hoe we het boek kunnen verspreiden dus mocht u dringend nood hebben aan een exemplaar, stuur ons dan een e-mail: grimoire@futurology.be.
Nederfrançlish
U vindt hier een mix van Engels, Frans en Nederlands. We hebben ons best gedaan om zoveel mogelijk artikels in deze drie talen beschikbaar te maken. Maar omdat eenvoud niet tot onze kernwaarden behoort, hebben we niet noodzakelijk alles van de ene naar de andere taal vertaald, maar er soms voor gekozen een geheel andere versie te schrijven. Als u dus avontuurlijk genoeg bent om verschillende versies van hetzelfde artikel met elkaar te vergelijken, ontdekt u misschien dat de Engelse versie van een bepaalde oefening maar half zo lang is als de Nederlandse, en de Franse nog iets helemaal anders. Op dezelfde manier zal u ontdekken dat bepaalde artikels slechts in één of twee van de drie talen bestaan. Kortom: als u echt alles wilt weten over een bepaald recept, is het raadzaam alle drie de broertjes en zusjes te bestuderen (vertalers als deepL kunnen helpen als u de drie talen niet beheerst).
Opgelet! We hebben niet alles door een spellingscontrole gehaald vooraleer het naar de drukker et sturne. In plaats van te proberen tot een eindpunt te komen om alles te herlezen zoals echte professionals, kozen we ervoor het levende karakter van dit beest te omarmen. Dus opgepast, u zult ongetwijfeld een buitensporig aantal grammaticale en spellingsfouten aantreffen. We kunnen alleen maar hopen dat uw stemming vergevingsgezind zal zijn.
Daarbij komt nog dat onze reis terug naar 2022 tot een abrupt einde komt, en achter onze rug de deur naar de toekomst sluit. We verkozen hier achter te laten wat we konden en zoals we dat konden, eerder dan te veel mysteries en geheimen mee met ons terug te nemen naar de toekomst.
Copyleft-right
Alles wat u hier vindt, wordt gepubliceerd onder de CC BY-SA licentie (zie https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0) en is beschikbaar voor iedereen om te gebruiken, te veranderen en aan te passen aan specifieke behoeften en situaties. Het staat u vrij om te mixen en te remixen wat u maar wil. Voor openbare evenementen is het altijd fijn om narratieve credits te vermelden, zoals wij dat probeerden te doen. U bent ook van harte uitgenodigd om suggesties, aanpassingen of ervaringen te delen door ons een e-mail te sturen: grimoire@futurology.be.
De CC BY-SA is de enige van de zes Creative Commons-licenties die als copyleft wordt beschouwd. Deze licentie is ook volledig compatibel met de Licence Art Libre (zie https://artlibre.org) die een tekst met een interessantere toon voorstelt. Tegelijkertijd zijn we erg nieuwsgierig naar de speculatieve licentie CC4r (zie https://constantvzw.org/wefts/cc4r.en.html) die krachtigere toekomstvragen stelt.
Libre Tools
Deze website en gedrukte publicatie werden ontworpen door Sarah Magnan en Pierre Huyghebaert van OSP (Open Source Publishing) met behulp van Ethertoff. Ethertoff is een eenvoudig collaboratief webplatform dat veel weg heeft van een wiki, maar met realtime bewerking dankzij Etherpad. De output ervan is opgebouwd met evenveel liefde voor drukwerk als voor het web dankzij paged.js.