Hoe deze Grimoire gebruiken

De oefeningen en activiteiten die je hier vindt kunnen in kleine of grotere groepen gebezigd worden, en in verschillende situaties. Wij hebben ze getest in workshops met kinderen of studenten en met teams van ambtenaren of werknemers van instituten. Ze kwamen van pas bij het ontwikkelen van een nieuwe visie voor een organisatie, het bedenken van een nieuw project, de herverdeling van de huishoudelijke taken thuis... En natuurlijk gebruiken we ze ook gewoon voor de lol.

Sommige instructies worden best letterlijk genomen en een fout in het protocol of recept kan fataal zijn. Andere activiteiten worden eerder bij benadering en op een intuïtieve manier gespeeld.

Hoewel van primordiaal belang dat iedereen zijn eigen stijl ontwikkelt, raden we toch aan dit alles zeer serieus te nemen. Daarmee doelen we niet op een overdreven vorm van autoritarisme of soberheid. Het gaat erom degelijk te experimenteren, met inzet en geloof: geloven dat je de toekomst kan zien, geloven dat je die toekomst kan realiseren, geloven dat deze activiteiten 'helpen'. Het gaat hier niet om een nieuwe religie, noch om een manier om kritiek te omzeilen. Integendeel, in zekere zin is futurologie, hoe experimenteel ook, een vorm van kritiek door afstand te nemen van de voorwaarden van ons huidige bestaan en dagelijks leven.

Wat betreft de know-how nodig om een groep te leiden adviseren we dus bittere ernst, hetgeen natuurlijk geen lichtheid of humor in de weg hoeft te staan. Je hoeft je niet te gedragen als leraar noch als clown, hoewel geen van beide houdingen uitgesloten of belachelijk zijn. Zelf houden we nogal van het beeld van de natuurgids, die wandelaars uitnodigt tot verwondering en hen veilig van grotten naar bergtoppen loodst.

Je eigen menu samenstellen

We hebben onze analytische hersenen gegrild om de oefeningen in verschillende fases te groeperen. Elk recept is in één van deze fasen ondergebracht. We bevinden ons echter in een chaotisch veld waar inspiratie, inzicht, context en relationele dynamiek belangrijk zijn. Daarom kan het best dat een bepaalde oefening nuttig lijkt in een heel andere fase dan die waarin wij ze hebben ingedeeld. Kortom: wanorde heeft zijn kwaliteiten, en uw vrijheid is kostbaar, dus aarzel niet om naar eigen goeddunken te mengen en te herschikken.

1

Heden en verleden verkennen


2

Nieuwe werelden en mogelijke toekomsten uitvinden

3

Nieuwe werelden en mogelijke toekomsten verkennen en ontwikkelen


4

Simulaties

5

Terugkeer naar het heden

We hebben ook een verzameling algemene hulpmiddelen toegevoegd om de groep te ondersteunen bij het samenwerken, en enkele effecten om de sfeer te moduleren. Zodra je het basismenu hebt gekozen, kan je hulmiddelen en effecten over de gerechten strooien om de energie van de groep met precisie en zorg bij te stellen.

Om een aangename reis, een beter verblijf in de toekomst en een veilige doch vruchtbare terugkeer naar het heden te garanderen, raden we aan een traject op te bouwen dat de 5 fases chronologisch doorloopt. Je kan natuurlijk verschillende oefeningen in willekeurige volgorde uitproberen, maar dan riskeer je in de problemen te komen. Logischerwijs is het bijvoorbeeld moeilijk om mogelijke toekomsten te verkennen, laat staan ze te simuleren, als je ze niet eerst hebt uitgevonden. Om je eigen menu of traject samen te stellen (ter voorbereiding van een sessie of een workshop) raden we dus aan alle categorieën chronologisch te doorlopen. Begin met enkele oefeningen uit de eerste fase, voeg er enkele uit de tweede aan toe, enzovoort. We hebben gemerkt dat het voor groepen even verrassend als bevredigend kan zijn om al deze stappen en stadia te doorlopen. Het heden analyseren, nieuwe mogelijkheden bedenken en die vervolgens simuleren of uitproberen, voelt alsof je een lange reis hebt afgelegd.

In bepaalde gevallen is het echter raadzaam bovenstaand advies in de wind te slaan. Wanneer er weinig tijd is, of wanneer de groep er om vraagt, kunnnen fases 1 en 2 bijvoorbeeld worden overgeslaan. Vertrek dan van een vooraf bepaalde ingebeelde toekomst, om die vervolgens verder te exploreren met je groep. Of moest je wanhopig op zoek zijn naar een originele manier om je verjaardagsfeestje op te vrolijken, aarzel dan niet om willekeurig een oefening uit dit archief te kiezen.

Het is te allen tijde raadzaam om op het einde van de reis terug te keren naar het heden.

Postscriptum

Het door jou samengestelde menu zal in verschillende contexten geserveerd worden. Het kan een dag duren of een week of zelfs een jaar indien je voor een eerder noeste queeste opteert. Je kan ruimtes, landhuizen, spookhuizen of een eenvoudige keuken nodig hebben om de deelnemers te ontvangen. Maar in elk geval zullen er altijd 'tussendoormomenten' zijn die het menu kleuren en instensifiëren: momenten van samenleven zoals slapen, ontbijt, koffiepauzes of diner.

De waarde van deze gemeenschappelijke momenten kan niet genoeg benadrukt worden. Versier ze met feestjes, wandelingen, een wellnesscentrum, een verkleedkist en wat eigen uitvindingen.

Het gaat erom samen de plasticiteit van de werkelijkheid te testen. Gebruik met andere woorden de recepten en spreuken in deze Grimoire om het goede oude advies af te stoffen dat aanbeveelt om kunst en leven met mekaar te vermengen.