Frambozen stemming

image/svg+xml

Use

Een nogal saaie maar even efficiënte manier om een groep van een woud van mogelijkheden naar een kleiner aantal opties te bewegen. Een visueel hulpmiddel om in groepen keuzes te maken, of op zijn minst de keuzemogelijkheden te reduceren.

Protocol

Maak een lijst met de keuzemogelijkheden (begrippen, sleutelwoorden, 'drivers of change'...). Plak die vervolgens op een poster of een bord.

Om erachter te komen welke opties de groep het belangrijkst of interessantst vindt, krijgt elke deelnemer een bepaald aantal stippen of bolletjes of frambozen. Als deelnemers één ding op de lijst erg belangrijk vinden, kunnen ze al hun frambozen op dat ding plakken, of ze kunnen hun bolletjes toevoegen aan andere opties op de lijst. Of iets daar tussenin: als elke deelnemer bijvoorbeeld 5 stippen krijgt, kan iemand 3 stippen inzetten op één ding dat hij of zij heel belangrijk vindt, en de andere frambozen op 2 keuzemogelijkheden die ze minder belangrijk vinden.

Zodra de groep klaar is, ziet iedereen vrij gemakkelijk waar de nadruk van de groep ligt. Dit is een makkelijke manier om keuzes te maken (of te reduceren) en te kijken wat de groep het belangrijkst vindt. Het resultaat van de beraadslaging is visueel en zal, zonder discussie, voor iedereen duidelijk zijn.

Credits

Sommigen van ons kenden deze tool van elders, maar Maja Kuzmanovic legde stippen in onze handen op de openingsworkshop van ons onderzoeksproject, begin 2019. Ook Céline Estenne van Wander Structure gebruikt graag ‘gomettes’ (Frans voor kleine stukjes gegomd of zelfklevend papier) van zodra het enige vorm van samenwerking betreft.

Anna Cz. pende deze instructies neer.